“Een volledige verwarmingssysteem in slechts één dag te plaatsen”

Innovatie met partners

De Duurzame Transitie Groep en Ouwehand Bouw bouwen samen aan een duurzamere toekomst

“Een volledige verwarmingssysteem in slechts één dag te plaatsen”

De Duurzame Transitie Groep heeft in samenwerking met Ouwehand Bouw een innovatief concept ontwikkeld dat het mogelijk maakt om woningen op een efficiënte en duurzame manier te bouwen. Dit concept is een belangrijke mijlpaal in de bouwsector, omdat het niet alleen gericht is op snelheid, maar ook op duurzaamheid en energie-efficiëntie.

Dit innovatieve concept in het kort

Een van de opvallende aspecten van dit concept is de snelle installatie van het verwarmingssysteem. De Duurzame Transitie Groep heeft een specifiek gedeelte van dit concept ontwikkeld waardoor het mogelijk is om een volledige verwarmingssysteem in slechts één dag te plaatsen, inclusief het aansluiten van de vloerverwarming. Deze technologische doorbraak is een gamechanger in de bouwsector, waar traditioneel dergelijke installaties veel meer tijd vergen.

Onze innovatie partners:

Deze technologische doorbraak is een gamechanger in de bouwsector

Wim Vervoorn

Wat levert dit concept op?

Het resultaat van deze samenwerking is een geoptimaliseerd bouwproces dat niet alleen de bouwtijd verkort, maar ook de impact op het milieu vermindert door het gebruik van duurzame en energie-efficiënte systemen. Dit draagt bij aan de bevordering van groenere en efficiëntere woningbouwpraktijken.

En hier gaat ie dan!

Wil je zien hoe de eerste Skid geplaatst wordt? Bekijk dan het filmpje door op de movie-button hiernaast te klikken.

Ouwehand bouw over dit innovatief concept:

Door Rob van der Graaf

RAP wonen is een “re”montabele woning, bedoeld voor tijdelijke huisvestiging. Nederland zit zo goed als op slot qua vergunningen en regelgeving, terwijl er een grote behoefte is aan woningen. Er is al wel tijdelijke huisvesting in de vorm van modulen flex wonen maar dit zijn veelal geen gewone huizen. 98% van een RAP woning is demontabel en herbruikbaar. Dit toetsen we op het moment met het bouwen, demonteren en weer opbouwen van 3 proefwoningen. Een RAP woning is droog stapelbaar. Geen lijm en geen mortel nodig. Alleen de tape, nodig om de verbindingen die luchtdicht moeten zijn te maken, wordt weggegooid. Ouwehand doet al 30 jaar prefab bouw. Deze casco’s heeft Ouwehand doorontwikkeld. De woning is sleutelklaar. Het duurt 2 weken om een blokje RAP woning sleutelklaar op te leveren.

De 3 proefwoningen zijn inmiddels gebouwd met succes. Er blijven details die verbeterd moeten worden maar het hele idee van droogstapelen is goed geslaagd. 0 mm tolerantie is heel ongewoon in de bouw maar het is ons gelukt om dit samen met onze partners te realiseren.

Een RAP woning moet verwarmd, gekoeld en geventileerd worden. De benodigde installatiecomponenten zijn ondergebracht in een zogenaamde skid. De skid bevat de WTW unit, de warmtepomp, verdelers, etc. Een skid wordt in zijn geheel in een RAP woning getakeld en aangesloten op de reeds aanwezige koppelingen in de vloer en muur.

Wat is de sleutel tot succes?
In eerste instantie heeft Rob samen met Wim Vervoorn van DTG bedacht om eerst een mogelijk Skid te tekenen. Op voorstel van Wim uiteindelijk toch besloten om eerst een prototype te maken. Het prototype is de basis geweest om de uiteindelijke Skid goed te kunnen tekenen en bouwen. De sleutel tot succes is samenwerking geweest. Ouwehand met zijn kennis van bouwen en DTG met de kennis van een W-installateur.


Hoe deze innovaties verder brengen?
Een RAP woning is grondgebonden. De techniek die nu is gebruikt gaat Ouwehand ook meenemen naar appartement concepten. Dit wordt nu verder in detail uitgewerkt. Meer industriële installaties maken is daarbij de bedoeling. De maakindustrie is in eerste instantie geen onderdeel geweest, maar is nu heel geïnteresseerd in de resultaten.

De gemiddelde installateur is traditioneel en daarmee geen partij in dit soort innovaties. DTG heeft laten zien dat zij snapt wat nodig is. Vanuit de kennis en kunde van een W-installateur zal DTG daarom betrokken blijven bij nieuwe projecten en innovaties.

Alleen als partners zullen we in staat zijn om dit soort innovaties verder te brengen.

Meer weten over dit innovatieve concept?

Meer informatie over dit baanbrekende concept en de innovaties die zijn toegepast, is te vinden op de website: RAP Wonen. Deze website biedt inzicht in de technologieën en methoden die worden gebruikt om deze snelle en duurzame bouwpraktijken te realiseren, wat een veelbelovende stap voorwaarts is in de woningbouwsector.

Wil je ook meehelpen energietransitie te versnellen?

Bij de Duurzame Transitie Groep (DTG) werk je niet zomaar. We zijn pioniers in essentiële innovaties die de energietransitie versnellen. Sluit je aan bij ons voor een betekenisvolle bijdrage aan een duurzamere toekomst!

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.